ruski jezik

Књига Руски језик: изговор, граматика, конверзација, вежбе

Књига Руски језик: изговор, граматика. конверзација, вежбе намењена је свима који желе да почну или да наставе са учењем руског језика, било самостално, било у школи или на факултету и да на једном месту имају основе изговора, преглед граматичких правила и примере њихове примене, обрасце конверзације на руском језику на различите теме (од представљања и упознавања до бизниса и информатике), елементе практичне стилистике и лексикологије, тематске и друге кратке речнике, као и разноврсне вежбе за усвајање градива које се у књизи излаже.

Аутори су настојали да у овом приручнику повежу добре традиције проучавања руског језика код Срба, и поређења руског са српским језиком, са савременим искуствима науке о руском језику, посебно са актуелним приступима руском као страном језику. Настојали су такође да у књигу уграде своје досадашње искуство у овим пословима стицано и писањем неколико десетина уџбеника и приручника руског језика за различите узрасте и профиле корисника.

Онима који из ове књиге буду учили препоручује се да усвајање
правила која се у књизи излажу систематски учвршћују у говорној пракси тако што ће сваки део пређеног градива обрадити и помоћу вежби које су дате у књизи. То је утолико важније уколико је цил> учења активно овладавање руским језиком. Корисно је враћати се с времена на време на већ пређене вежбе и поново их радити, као и састављање сличних вежби, а затим и читање изворних руских текстова и разговор с Русима.

Већина примера у књизи снабдевена је српским преводом (обично
после руског текста, који је дат курзивним словима). За остале примере, и уопште, корисници ове књиге упућују се на постојеће речнике руског језика који су им доступни.

У уобличавању коначне верзије текста ове књиге аутори дугују захвалност онима који су разноврсним корисним предлозима помогли да се он учини што бољим, и то (азбучним редом): мр Биљани Вићентић, мр Дојчилу Војводићу, Татјани В. Јауровој, проф. др Јелки Матијашевић, доц. др Душанки Мирић, проф. Богдану Терзићу и мр Радослави Трнавац.

Посебну захвалност за врло пажљиво читање текста и корисне
предлоге за његово побољашавање аутори изражавају рецензентима Вери В. Борисенко, кандидату филолошких наука, и доц. др Људмили Поповић.

Проф. др Мила Стојнић аутор је дела књиге који је посвећен практичној стилистици, граматици и лексици. Остало је написао проф. др Предраг Пипер.

Књигу можете скинути овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *