O prevodilastvu i prevodiocima

О преводилаштву и преводиоцима – Владимир Павловић

ПРЕДГОВОР

Ова књижица никако не представља уџбеник за будуће преводиоце, а још мање некакав научни рад. Она је настала из потребе да један део свог двадесетпетогодишњег преводилачког искуства учиним доступним онима који желе да се посвете преводилачком занату, не помишљајући ни у једном тренутку да сам компетентнији од других својих колега да говорим о том племенитом и одговорном послу. Ја сам, једноставно, нашао времена да ставим на папир оно што сматрам најбитнијим за оне младе људе који желе да науче преводилачки занат. Шта више, верујем и надам се да ће ова скромна књижица подстаћи неке од мојих колега и колегиница, који имају још богатије искуство од мене, да напишу још много и обимнијих и бољих текстова о преводилаштву, области стваралаштва о којој скоро да не постоји озбиљнија литература на нашем језику и од наших аутора.

Ова књижица је такође намењена онима који се у свом послу срећу са преводиоцима и који користе њихове услуге (привредници, политичари, туристичке агенције, новинари…), а који су склони, најчешће без зле намере, да преводилачки посао третирају као нестваралачки, као сваки други технички посао. Жеља ми је да, кад прочитају овај текст и схвате колико стваралачког напора улажу преводиоци у свој посао, колика је њихова објективна одговорност и колико је деликатна њихова улога, почну у преводиоцима да гледају компетентне сараднике, образоване људе веома широке културе, људе који омогућавају комуникацију са другим народима и њиховим културама и цивилизацијама.

Најзад, можда ће неки од читалаца схватити једну чињеницу коју не могу да прећутим, колико год она звучала претенциозно: већина одличних преводилаца из наше средине могла би врло успешно да обавља послове оних за које најчешће раде, док би безначјно мали број ових потоњих могао да се са свом потребном озбиљношћу прихвати превођења…

Владимир Павловић

 

Књигу можете скинути овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *