udzbenik ruskog jezika

Уџбеник руског језика I / Учебник русского языка I

Овај уџбеник намењен је широком кругу лица која желе да практички овладају руским језиком, тј. да се науче да говоре и разумеју руски, а такође и да читају руску књижевност. Зато се у уџбенику даје практична граматика савременог руског језика, у којој су теоретска објашњења донекле упрошћена, а дефиниције граматичких категорија, које се у руском и српскохрватском језику поклапају, изостављене су (на пример, видови, деклинације). Претпоставља се да лице које учи руски језик зна граматику свог матерњег језика. У уџбенику се дају дефиниције оних категорија којих нема у граматици српскохрватског језика.

Уџбеник се састоји од два дела. Циљ овог дела је да лица која уче руски језик упозна са речима и изразима који се најчешће употребљавају у говорном језику, како би се после прораде материјала I дела уџбеника могли служити говорним руским језиком. У први део улази фонетика са примерима разлике руског изговора у поређењу са српскохрватским, као и 30 часова, у којима се дају извесни подаци о руској деклинацији, коњугацији (основне групе) и одговарајући задаци, а такође дијалози из свакодневног живота. Као додатак I делу уџбеника даје се кратак граматички подсетник, који се састоји од таблица са обрасцима деклинације и коњугације. На крају I дела уџбеника даје се руско-српскохрватски и српскохрватско-руски речник за вежбања у превођењу, као и кључ за вежбања у превођењу са српскохрватског на руски језик и вежбања у изговору. У III издању битних промена нема. Уклоњене су штампарске грешке, промењене су нетачне формулације и промењен је редослед глаголских група.
Аутори осећају пријатну обавезу да изразе захвалност професору Софији Вукадиновић и професору Љубомиру Радовићу који су својим примедбама помогли да се побољша квалитет уџбеника.

Аутори:
ПИРОГОВА Л. И. Фонетика, текстови, граматика, задаци, подсетник и кључ.
ПРЕОБРАЖЕНСКА М. П. Речници и лексичка објашњења.

Уџбеник можете скинути овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *